یکی از اولین نوبرانههای بهاری که زود سر و کلهاش پیدا میشود توت فرنگی است. البته توت فرنگیهای گلخانهای در سایر فصول سرد سال هم در بازار پیدا میشوند که اندازه درشت تری هم دارند. با این وجود توت فرنگیهایی که در فضای آزاد و در شرایط طبیعی رشد میکنند و فصل بهار در میوه فروشیها دیده میشوند، طعم و مزهشان بهتر است و البته برای سلامتی شما مزایای زیادی دارند.
اکسیر جوانی
توت فرنگی با داشتن مزه شیرین و طعم خوبش در سراسر جهان محبوبیت زیادی دارد. بیش از ۶۰۰ نوع توت فرنگی در نقاط مختلف جهان پیدا میشود که رنگ، بافت و طعم متفاوتی دارند.
هزاران سال قبل توت فرنگیها به طور وحشی در مناطق مختلف آب و هوایی رشد میکردند تا اینکه در دورانی قبل از میلاد مسیح توسط کشاورزان پرورش یافتند و مردم آن زمان برای این میوه ارزش زیادی قائل بودند. سپس مردم به خواص درمانی آن پی بردند و محبوبیت توت فرنگی روز به روز بیشتر شد. تا قبل از اوایل قرن نوزدهم توت فرنگی میوه لوکسی بود که فقط ثروتمندان توان خریدش را داشتند اما بعدها به سایر طبقات اجتماعی هم نفوذ کرد تا همه بتوانند از خواص مفیدش بهرهمند شوند.
این میوه علاوه بر داشتن آنتی اکسیدانهای فراوان، از قرنها قبل به سمبل جوانی هم شهرت داشته و در فرهنگهای مختلف مردم از آن به عنوان میوهای یاد میکنند که طول عمر را افزایش میدهد.
شش دلیل برای خوردن توت فرنگی
توت فرنگیهای نوبرانه در مقایسه با سایر میوهها کمی گرانتر است و شاید همین موضوع باعث شود از خریدشان صرف نظر کنید. اما در صورتی که با خواص بیشمار این میوه آشنایی داشته باشید به این نتیجه میرسید که میارزد بابت خرید آنها کمی بیشتر پول پرداخت کنید.
۱- سلامت چشمها: وجود رادیکالهای آزاد و کمبود برخی از مواد غذایی ویژه یکی از دلایل بروز مشکلات چشمی هستند. با بالارفتن سن و کمبود این عناصر مهم غذایی، رادیکالهای آزاد صدمات خودشان را شروع میکنند. به طور مثال سبب خشکی چشم میشوند، به اعصاب بینایی آسیب میرسانند یا چشم را مستعد ابتلا به عفونت میکنند. آنتی اکسیدانهایی مانند ویتامین ث و فلاونوئیدها که در توت فرنگی وجود دارند میتوانند از وجود چنین صدماتی پیشگیری کنند.
۲- مقابله با ورم مفاصل و نقرس: تخریب ماهیچهها و بافتها، خشک شدن مایعاتی که به تحرک مفاصل کمک میکنند و همینطور تجمع مواد سمی و اسیدی (مانند اسید اوریک) در بدن ازجمله اثرات نامطلوب رادیکالهای آزاد موجود در بدن هستند که مسوولیت بروز نقرس و ورم مفاصل را برعهده دارند. توت فرنگی با داشتن گروهی از آنتی اکسیدانها و مواد سم زدا میتواند این خاطرات را برای همیشه از بدن شما دور نگه دارد. همچین میتوانید با مصرف شیر توت فرنگی هم از خواص آن بهره مند شوید.
۳- مبارزه با سرطان: ویتامین ث، فولات، آنتوسیانین و چند ترکیب دیگر گروه قدرتمندی را تشکیل میدهند که میتواند با سلولهای سرطانی و تومورها مبارزه کند. مطالعات نشان میدهد مصرف روزانه یک عدد توت فرنگی میتواند به طور قابل توجهی رشد سلولهای سرطانی را کاهش دهد.
۴- بهبود عملکرد مغز: خیلی از افراد کهنسال گرایش زیادی به از دست دادن حافظهشان دارند و کنترل فعالیتها و اعضای بدن برایشان سخت میشود. این موضوع به دلیل پیرشدن مغز و سیستم عصبی آنهاست. بدین ترتیب، بافت مغز تخریب شده و اعصاب ضعیفتر میشود. توت فرنگی در این زمینه نقش موثری دارد. ترکیبات موجود در این میوه به جوان سازی سیستم عصبی کمک کرده و تخریب ناشی از رادیکالهای آزاد را خنثی میکند. علاوه بر این بهتر است بدانید که توت فرنگی درصد قابل توجهی ید هم دارد که به بهبود عملکرد مغز و سیستم عصبی کمک میکند.
۵- پایین آمدن فشار خون بالا: توت فرنگی منبع خوبی از پتاسیم و منیزیوم هم هست که هردوی این عناصر به پایین آمدن فشار خون کمک میکنند.
۶- پیشگیری از بیماریهای قلبی: توت فرنگی یک پکیج کامل برای حفاظت از قلب و عروق شما به همراه دارد که شامل مقادیر زیادی فیبر، فولات، آنتی اکسیدانهایی چون ویتامین ث است. فقدان چربی هم به این جمع اضافه میشود. بعضی از اعضای خانواده ویتامین ب هم در توت فرنگی وجود دارند که ماهیچههای قلبی را تقویت کرده، به بهتر شدن عملکرد قلب کمک میکنند.
حقایقی درباره توت فرنگی
*رومیان باستان معتقد بودند که توت فرنگی به عنوان یک گیاه دارویی علائم بیماری مالیخولیا را کاهش میدهد، التهاب را کم میکند و در درمان تب، عفونت گلو، سنگ کلیه، تنگی نفس، نقرس، بیماریهای خونی و ناراحتیهای کبد و کلیه موثر است.
*تنها میوهای است که دانههایش در سطح بیرونی آن قرار دارند.
*آنچه را که در واقع میوه مینامیم، میوه گیاه نیست بلکه نهنج توسعه یافته گل است که گوشتی و آب دار شده است.
*در بلژیک موزهای فقط برای نمایش انواع توت فرنگیها وجود دارد.
*مقدار ویتامین ث توت فرنگی حتی از پرتقال هم بیشتر است.
*فاقد چربی است و کالری کمی دارد.
خرید و نگهداری
*توت فرنگیهای قرمز روشنی را انتخاب کنید که درخشش طبیعی داشته باشند و کلاهکشان سالم و تازه به نظر برسد. کوچک ترها معمولا شیرین و خوشمزه هستند. فقط هنگام خرید مراقب باشید که توت فرنگیهای نرم و پلاسیده را به خانه نبرید.
*توت فرنگیها باید تا آنجا که ممکن است سریع مصرف شوند. تا قبل از زمان مصرف آنها را نشویید و کلاهک سبز را جدا نکنید.
*اگر میخواهید تا دو، سه روز در یخچال تازه بمانندآنها را در ظرفی گذاشته و پوشش پلاستیکی رویشان قرار دهید یا از حولههای کاغذی برای نگهداری از توت فرنگیها استفاده کنید.
- ۹۶/۰۴/۲۷